Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Na kole kolem brněnské přehrady – květen 2014

Okolo přehrady brněnské – květen 2014.

I když jsem v Brně studoval 5 let, nikdy se mi nepodařilo projet se kolem přehrady. Až nyní jako důchodce, který má čas, a když je pěkné počasí a ještě dostatek síly k tomu splnil jsem si takové přání a přehradu si objel na kole. Nejel jsem to celé, ale od nádraží v Brně do Bystrce, a pak přes Kníničky do Rozdrojovic a pak až k mostu pod hradem Veveří a zpět na brněnské nádraží. A proč do Rozdrojovic, protože tam má můj spolužák ve spoluvlastnictví hotel Atlantis a ten hotel leží nad přehradou a je tam moc pěkné pobejt. Kdyby byl zájem pak vše o hotelu na webu http://www.hotel-atlantis.cz/fotogalerie.php

dsc_0527_27172 Bazén na hotelu Atlantis - Rozdrojovice dsc_0529_27174 hotel Atlantis v Rozdrojovicích

Odtud jsem pak jel kolem přehrady po krásné asfaltce až na lodní zastávku Cyklisté. Odtud to už bylo pro mé kolečko složitější, ale větší část trasy se i tak dala jet a zbytek jsem šel pěšky. Ale výhledy na hrad Veveří i s mostem, který jak se domnívám je nejdražší možnou stavbou na cyklostesce v Čechách.

dsc_0544_27189 hele hrad Veveří dsc_0551_27196 tak tohle se dá jen projít a kolo tlačit

Ale abych nedával k dispozici jen obyčejné obrázky z tohoto putování, tak jsem si dovolil přidat snímky pořízené v červnu roku 2009, kdy byla přehrada výjimečně vypuštěná. Od té doby už chápu proč plující lodě po hladině kličkují.

dsc_0560_27204 výhledy z ocelového obloukového mostu co tu stojí od roku 2003 SAMSUNG DIGITAL CAMERA most pod hradem Veveří který je předmětem focení

dsc_0565_27209 hrad Veveří a pod ním přehradní vody SAMSUNG DIGITAL CAMERA hrad Veveří a pod ním jen řeka v zeleni

No až k mostu to byla pohodová a příjemná záležitost. Žádné auto či motorka Vás neohrožují. Cesta zpět po silnici už byla jiné kafé. Jednak pro dlouhé stoupání jsem musel dvakrát vyšlápnout kopec pěšmo, ale hlavně proto, že i když tu je dovolená rychlost jen 50 km/hod, tak se asi na tachometr v autě nikdo nedívá. A tak dávám doporučení, chodci choďte vpravo, je to tak bezpečnější.

dsc_0570_27214 zelené posečené louky u přehrady jsou připraveny na davy lidí z Brna SAMSUNG DIGITAL CAMERA v roce 2009 to tu bez vody vypadalo takhle

Ale pak už se dalo sejít na chodník mezi posečenými loukami, kde už se 21.května vyvalovaly skupiny studentů či důchodců. Závěr mě překvapil, protože u přístavu byla všechna občerstvení v provozu, některá i přeplněná turisty, ale hlavně mě překvapilo to že jich tu je každým rokem víc a víc. Takový denodenní jarmark a poblouznění davů.

dsc_0575_27219 a jsem v přístavišti dsc_0576_27220 a jsem v přístavišti

Pak ale po obědě chutné stravy nazvané „kachní játřiska a opékané brambory s česnekem“ a k tomu pivečko dobře chlazené, se mi ani nechtělo vstávat od stolu, ne tak potom vyjet zase na kole. Cyklistická stezka k přehradě je stále kolem Svratky a mezi zahrádkami, takže v poklidu, téměř po rovince. A tak jsem ten den splnil svoje přání, poznal nepoznané a najel kolem 30 km, když započtu i cesty po Olomouci od nádraží domů. Skládací kolečko vykonalo své a dobře posloužilo. Od brněnského nádraží do Rozdrojovic to trvalo 1 hodinu a 10 minut. Od 8.48 hodin, kdy se dojede do Brna jsem byl v pohodovém tempu za krásného počasí na mostě pod hradem Veveří v 11.33 hodin. No a i s obědem a těžkými a unavenými nohami a celým tělem k tomu, jsem v 15.18 zase nasedal do vlaku zpět do Olomouce.
Kdo chce něco zjistit o histroii této přehrady pak je tu web http://www.brnenskaprehrada.cz/

Fotogalerie s výletu, ale i s historiií, kdy byla přehrada v roce 2009 vypuštěná.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.