Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Výlet za neznámem – něco co se v mapách nenajde.

Povídání tentokrát provedu o dvou dnech výletů, které byly směrovány do stejné lokality a jde jich i propojit do jednodenního poznávání , které by šlo nazvat jako výlet za poznáním kousku z Drahanské vrchoviny.
V době slávy prostějovských textilek byla tato lokalita vyhledávaná ke stavbám nádherných letních vil na Stražisku, byla cílem nedělních výletů úřednických ale i dělnických rodin a v době socialismu se stala lokalitou s velkou výstavbou chat a chatiček. Mají tady taky koupaliště v krásném prostředí. Ilustrační fotky jsou z minulého roku.

DSC_0292_18136 na koupališti ve Stražisku, ale v červnu roku 2012 DSC_0302_18146 na koupališti ve Stražisku, ale v červnu roku 2012

No prostě vyrazili jsme směr Konice. Naše první zastavení bylo pod zámkem ve Ptení, který asi hodně dlouho čeká a bude čekat na opravu. Naštěstí má opravenou krytinu a tak ještě nějaký ten čas rozhodování asi vydrží.

DSC_0087_18091 zámek v Ptení DSC_0088_18092 zámek v Ptení

Pak jsme zastavili v Konici, a to proto, že podle nevídaného množství zaparkovaných aut se dalo tušit, že se tady něco asi děje. Šli jsme zpět k zámku, který se jevil jako hodně zajímavý. Byla zde však jen výstava bonzaí.

DSC_0090_18094 zámek v Konici DSC_0096_18100 místní výstava bonzai

Pak jsme navštívili obec Jesenec, kde byl krásně rekonstruovaný bývalý klášter na domov důchodců.

DSC_0098_18102 domov důchodců v Jesenci, kousek od Konice DSC_0103_18107 před kostelem v Jesenci

Pak jsme se jinou cestou vraceli zpět k Prostějovu, a to přes Horní Štěpánov, kde jsme obdivovali opravený kostel a faru s nádhernou výsadbou květin a parkovou úpravou před kostelem. Odtud jsme jeli do obce Lipová, odkud jsme se šli asi hodinovou procházkou podívat na cílovou atrakci tohoto výletního dne a to na Špacírštejn, v některých mapách to je na fotkách popsáno jako Hrádek Lipová. Odtud jsme se vraceli a také zastavili na zámku Plumlov a pak dojeli přes Prostějov domů.
Hrádek Lipová alias Špacírštejn jsme objevili při seznamování se s webovými stránkami www.geocaching.cz, když jsme hledali lokální přírodní rezervace kolem lázní Slatinice.
Hned jak jsme to náhodou objevili na fotkách, dohledali jsme to i na webu www.googlearth.com a bylo rozhodnuto, že toto hodně zajímavé místo musíme navštívit. A tak se stalo právě tuto neděli 26.5.2013, kdy bylo polojasné počasí, nepršelo a občas bylo i na sluníčku, které se pořád schovávalo, teploučko.
Takže o co tady jde jsme si načetli na těch stránkách o geocachingu, ale pak se stalo i to, že právě když jsme tam obdivovali danou lokalitu, tak přišel syn majitele a dal nám informaci, že to postavil jeho táta, když se nudil, v době kdy on, jako kluk s dalšími tady jezdil motokros na přilehlém pozemku. Na fotomapách je toto místo u obce Lipová krásně dohledatelné. Dostanete se tam jen tehdy, když auto necháte stát v obci a jdete pěšmo po silnici na Bukovou kolem bývalého JZD a hned za ním po první, již dobře zarostlé cestě, odbočíte vpravo do lesního porostu. A pak se jen kocháte pohledy na strmé louky padající do údolí pod Vámi, plné květů, vysoké trávy a voňavých květů převážně třešní, divokého hlohu a vysokých a statných kopřiv. Asi po kilometru narazíte na motokrosovou trať, která už viditelně zarůstá, protože, tehdy mladíci, už odrostli a asi nikdo už z nich nejezdí.

Foto.0013 dílo jednoho člověka mezi roky 2006 a 2010, jen tak pro radost Foto.0026 není to miniatura, není to 1:1, je to milé a pěkné

A protože jsem tam byli a obdivovali posečenou trávu, nově vysazené stromky, kvetoucí konvalinky, jahůdky a jiné přírodní skvosty spolu s kamenným hradem, který je takovou přerostlou modelovou stavbičkou, ale na výsost půvabnou a stylovou, právě v době, kdy tady přišel na obhlídku stavu daného místa mladý manželský pár, dali jsme se do řeči a zjistili, že táta to postavil „z nudy“ v letech 2006 až 2010 z kamenů, které dala okolní stráň a protože táta se jmenoval Procházka, tak to pojmenoval někdo z obce Lipová jako Špacírštejn, tedy velmi přiléhavě, výstižně a světově. Hradní cimbuří je tak akorát pro dvě osoby, vrata do hradní pevnosti jsou z dálky veliké v poměru k okolí, ale pak zjistíte, že to je jen metrový vstup do kobky, kde je nářadí na práci, která je s okolím vždy spojená. Je to místo, kam když zajdete s vnoučaty, tak o tom asi budou snít, a povídat, že by takový hrad chtěli také mít.
Tak dost o tomto místě. Jelo se dál, a to do obce Seč, která je obrovskou chatovou osadou s krásným penzionem u Zedníků www.uzedniku.cz .
No a pak jsme jeli na zámek Plumlov nad ještě vypuštěnou přehradou.

DSC_0190_18126 vstupujeme na zámek Plumlov, kde uprostřed dvora jsou zbytku hradu DSC_0197_18132 pohled na zámek od campu Žralok na Plumlově

Ale vypadá to, že se to už snad v tomto létě změní. Na zámku jsme prohlédli změny, které se snaží současný správce každým rokem zrealizovat a který zde pořádá různé akce a výstavy. Ta co tam právě byla, stála za to, protože zde vystavoval pan Reon Argondian, který se po narození jmenoval Jan Zahradník, a který musel vycestovat za totality mimo naši zemi a tam získal slávu. Vše se o něm dovíte na webu www.reon.cz .

DSC_0182_18119 a tohle jsou už obrazy Reona DSC_0174_18113 a tohle jsou už obrazy Reona

A jak ukončit tento typ na celodenní výlet? Obě navštívená místa mají něco do sebe a k zamyšlení. Na Šapcírštejnu se dá dokázat to, že se dá realizovat vše, když je chuť a vůle a je dán pevný cíl. Na zámku Plumlov www.zamek-plumlov.cz se zase dá poznat to, co se děje dnes z našimi rádoby zbohatlými, kteří mají velké plány, pak zkrachují a je po nich potopa. Jejich záměry (rychlé peníze) jsou jen na papírech a výsledky společenského prospěchu nikde. U těch z dnešní doby, pak mimo naši zemi, v nepojmenovaných bankách.

Takže koukněte do fotogalerie z výletu po kousku Drahanské vrchoviny.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.