Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Den šestnáctý – projíždíme středem ostrova.

Dnes byla neděle 10.února 2013. Proč to zdůrazňuji. Protože dnes asi každý, kdo je na týdenní dovolené na Lanzarote, dostává od průvodců informaci, že v městě Teguise se konají trhy, které je dobré navštívit. Málem bych nebyl morálně připraven, nebýt informace, že tam lze zachytit dobré záběry na trhovce třeba i z Afriky.
Když jsme přijeli na začátek města, už byly po všech stranách připraveni výběrčí parkovného. Neodolali jsme jejich výzvám k zaparkování až v momentě, kdy jsme viděli zátaras silnice do centra a policejní auto. Vjeli jsme na parkoviště, zaplatili parkovné 1,80 Eur na celý den, což je rozumná cena a vyrazili jsme na pochůzku. Bylo něco po deváté a parkoviště prázdné. Když jsme nastupovali do auta po návštěvě trhu, nebylo na parkovišti místečka a to snad na každé volné ploše, která k tomuto účelu v tuto neděli sloužila. Trh se z počátku jevil jako obyčejný prodej blbostí – tretek. Ale jak přibývalo času, houstlo prostředí, otevřeli se kamenné butiky a už bylo na co koukat. I ty baculaté a pestře oděné černošky se objevily.

DSC_0690_16966 Lanzarote - město Teguise - nedělní trhy DSC_0752_17011 Lanzarote - město Teguise - nedělní trhy- holky z Gambie

DSC_0759_17014 Lanzarote - město Teguise - nedělní trhy - holky z gambie při zaplétání copu DSC_0770_17020 Lanzarote - město Teguise - nedělní trhy

DSC_0780_17025 Lanzarote - město Teguise - nedělní trhy

Vstoupit do krámků, znamenalo mít hned chutě něco koupit, ale to bylo už umělecké dílo a značně i proto dražší. Ale byla to paráda a já fotil pro ty skvělé nápady, které u nás na trhu ani v kamenném obchodě nespatříte.

DSC_0723_16990 Lanzarote - město Teguise - nedělní trhy- tady se nemělo fotit, ale kdo by odolal DSC_0813_17047 Lanzarote - město Teguise - nedělní trhy
DSC_0751_17010 Lanzarote - město Teguise - nedělní trhy DSC_0789_17029 Lanzarote - město Teguise - nedělní trhy - ukostela s lidovou hudbou

Takže pastva pro oči, najednou pohoda, doplněná lidovou muzikou a tancem na hlavním náměstí před kostelem, či hra na kytaru a jiné lahodné zvuky. No prostě trh jsme opouštěli po třech hodinách, obtěžkáni tím, na co jsme měli, a co se nám jevilo jako vhodná pozornost pro rodinu. Prostě jak to obvykle bývá. Hlavně se vyplatilo koupit tři kousky z výrobků Aloe Vera. Čím více kousků se na tomto trhu u stánku koupí, tím levněji. Tak se koukněte do fotoalba, dalších slov už není potřeba.
Pak jsme vyjeli na hrad nad městem. Je to jediný hrad na ostrově Lanzarote, je postaven na okraji kráteru a sloužil jako útočiště proti pirátům. Bylo to i pěkné místo na rozhlédnutí se po kraji, který je v tomto středu ostrova hodně zemědělsky obdělávaným.

DSC_0828_17058 Lanzarote - město Teguise - jede se na hrad nad městem DSC_0850_17069 Lanzarote - město Teguise - hrad postavený na okraji kráteru

No a pak se jelo směr pobřežní pláže na opačném, tedy západním konci ostrova. Poprvé jsme zastavili na konci světa v Caleta la Famara. Bylo to místo, kde jsme se věnovali pozorování jízdy na prkně. Nádherné vlny pro výuku této zábavy. Ovšem neopren je zcela nezbytný.

DSC_0882_17094 Lanzarote - Caleta de Famara ráj surfařů - písečné pláže DSC_0901_17096 Lanzarote - Caleta de Famara ráj surfařů - písečné pláže - znavená surfařka

Nezůstali jsme jen na této pláži, ale jeli jsme jakoby podél pobřeží směrem k jihu. Jiná cesta pro auto našeho typu podél oceánu tu asi ani není. Dojeli jsme do Caleta de Cabalio. Místo, kde končí život. Ale zase o to zajímavější a pohodové místo ke sledování mořských vln.

DSC_0903_17098 Lanzarote - Caleta de Famara ráj surfařů - písečné pláže - duny DSC_0906_17100 Lanzarote - pláže u Caleta Caballo

Další popojetí na La Santu už bylo našim větším překvapením, protože tady jsme uviděli první stavební jeřáby, které dokončují obrovský areál. Ze strany našeho příjezdu to bylo v pustině. Ale jak jsme minuly hlavní vstupní bránu, hlídanou ozbrojenou stráží a parkoviště narvané auty, objevila se druhá strana mince. Po velké zátoce tu zůstala laguna, architektonicky upravená na nádherné písečné plážičky se zákoutími a stíny. Dosud nedokončená výsadba, ale jak se dokončí výstavba a výsadba bude to něco obrovského a asi i úžasného.

DSC_0928_17108 Lanzarote - La Santa - tak tady to pořádně bouřilo a bylo na co koukat DSC_0911_17104 Lanzarote - jsme u La Santa - na ostrově jediný rozestavěný komplex pro rekreaci

No a tady jsme taky zjistili, že jsou tu obrovské vlny pro ty zdatnější prknaře. Ale to už jen filmové záběry. Že tu jsou pořádné vlny to jsme zjistili a nafotili posléze. Ne každá se ukázala jako vhodná k nafocení.

A protože už se zvyšovala únava ze slunce, které si tento den odsloužilo dluhy za dny předchozí, popojeli jsme do obce Tinajo, nafotili jsme atmosféru městečka v odpolední nudě a absolutním klidu.

DSC_0937_17115 Lanzarote - v městečku Tinajo DSC_0942_17120 Lanzarote - v městečku Tinajo

Pak už jsme zase popojeli do města Santa Bartolomeo, kde se podle průvodce dá podívat na jedno z nejpěknějších náměstí s kanárskou architekturou, kapličkou svaté Seňory del Pino a spoustou palem.

DSC_0950_17127 Lanzarote - v městečku San Bartolomé DSC_0953_17130 Lanzarote - v městečku San Bartolomé - farní kostel z roku 1789

No a pak už se jen jelo a nakoupilo se pivo a místní třtinový rum, který se stal výtečným zakončením dne. Proč taky ne, když rum je proti bolení hlavy a únavě.
Statistika dne vyšla téměř shodně jako den první. Najeli jsme celkem 107 km. Kupoval se pro jistotu i benzin za 10 Eur, což znamenalo doplnění nádrže o 8,78 litrů. Jízda začala v 9 hodin a skončili jsme v 18.00 hodin.

Prosím zde jsou k nahlédnutí pořízené fotky tak jak jsme trávili den na svých výpravách, texty pod nimi pak i částečně doplní naše zážitky, abychom na ně časem nezapomněli.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.