Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Velikonoce roku 2012 ve Šternberku.

Velikonoce roku 2012 ve Šternberku.

Neděle před velikonocemi byla i přes nepříznivé předpovědi meteozpráv plná slunce a nádherné pohody. Tak proč se nepodívat do nějakého toho hradu, jak si ho kasteláni vyzdobili na velikonoční svátky ?
A bylo se čím kochat, alespoň ve Šternberku v hlavním chrámu, či na nedalekém hradu.
Kostel byl z Norských fondů konečně zbaven nánosů po velkém požáru a je možné ho už spatřit v nové nádheře a jeho majestátnosti. A jak nejlépe, než po nedělní mši nebo při mši samotné.
DSC_0028_7567 Opravené malby v kostele ve Šternberku. Byly po požáru vyčistěny. DSC_0026_7565 Opravené malby v kostele ve Šternberku. Byly po požáru vyčistěny.
Když jsem tady byl na prohlídce celého kláštera pod nějž kostel spadá, tak to bylo něco zcela jiného a povznesenou náladu dodala jen ukázka hry na varhany. Nyní to bylo nádherné i bez varhaní hudby. Kostel je úžasný a jeho prohlídka stojí za to, to mi věřte. Koukněte na fotogalerii a asi budete souhlasit.
A když vyjdete z chrámu, tak jen přes cestu Vás láká, zejména v slunečném dni nádherně a majestátně umístěný hrad ve Šternberku.
DSC_0041_7580 Hrad ve Šternberk DSC_0040_7579 Velikonoční nálada v areálu hradu
Byl jsem tu kdysi dávno, když tu byla umístěna sbírka hodin. Dnes to je o něčem jiném a co lze určitě doporučit, je výstava spojená s historií Lichnštainů, kteří tu na podzim roku 2011 byli, aby si prohlédli místa, kde trávili své dětství. Je velmi působivé, když můžete vidět, jak kdysi dávno malé děti sedí na okraji pískoviště v hradním areálu sedí tamtéž coby postarší vážené osobnosti ve svém důstojném věku. A je tu i historie o tom, co všechno na Moravě jejich rod postupně vybudoval, co vlastnili a jaké nádherné stavby v horách Jeseníků zbudovali a které pod rukami totalitních správců zaniklo v nedohlednu.
DSC_0087_7626 Z výstavky o historii Lichenstainů a jejich majetcích na Moravě DSC_0089_7628 Z výstavky o historii Lichenstainů a jejich majetcích na Moravě
No a samotné velikonoce tady, v sálech hradu i jeho okolí byly přítomné na každém prostřeném stole, či v okně hradu.
DSC_0076_7615 Jarní ptačí budky na nádvoří hradu DSC_0063_7602 Velikonoční výzdoba na hradě ve Šternberku
Prohlídka byla velmi zajímavá a přínosná a jsme rádi, že jsme se sem vypravili.

V přiložené fotogalerii si můžete o navštívených místech udělat vlastní představu a snad Vám to pak pomůže v rozhodování, kam na krátký výlet vyrazit.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.