Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Ostrava – prohlídka areálu na Karolince

A zase jeden vydařený den v Ostravě
– městě, kam bych na výlet cíleně nejezdil.

Opakované předpovědi počasí v letošním květnu se stále snaží doručit deštivé a chladné počasí, ale v náš prospěch je to pokaždé naopak, a tak rychlé rozhodnutí v neděli 27.5. po ránu, a jelo se vlakem do Ostravy, když tam mají tu nově otevřenou vysokou pec. No a tak jsme s našimi skládacími koly rychle projeli od hlavního nádraží do míst, kde kdysi stálo ústřední autobusové nádraží a kde se tomu říkalo na Karolíně. Dnes je v těchto místech nově otevřené obchodní centrum „FORUM“, které se skutečně podobá z vnějšího pohledu atomové elektrárně Fukušima.

_DSC0071_9438 Obchodní centrum Nová karolina - FORUM, jakoby záření způsobilo špatnou expozici DSC_0193_9558 ještě do nitra obchodního centra na oběd

A bylo to jakési vnuknutí, že jsme se s koly před vchodem nezastavili a prošli vedle našich koleček do nitra hranatých budov. Nikde žádný zákaz jízdy na kole, či vodění kol, ani psů a tak jsme si to se zájmem v neděli po ránu prošli a bylo tu jen plno prodavačů a ve velkém množství obchodů. A to asi všech dosud, na našem území působících, obchodních značek. Je tu tak za co utrácet, ale asi už ani ostraváci na to nebudou mít, nebo snad ano ?
A když jsme stanuli až na terase u kinařského megalomanství, dali jsme si na zklidnění zmrzlinu, poseděli v koženkových křeslech a kochali si pohledem na věže blízké hutě o které jsme tušili, že to je asi cíl naší nezvyklé výpravy. A tušili jsme správně, což jsme poznali ve chvíli, kdy se nám podařilo získat mapku s prospektem.

DSC_0083_9451 a výhledy z terasy na hutě, novou technickou památku Ostravy DSC_0084_9452 pod námi železniční stanicie Ostrava - Střed
DSC_0088_9456 pohled zpět na boční vstup do obchodního centra FORUM DSC_0192_9557 a tady je důkaz, jede se kolem nádraží Ostrava střed

A je zde první dobrý typ. Až se vydáte k prohlídce této technické památky, pak si předem najděte webové stránky www.dolnioblastvitkovice.cz . To proto, že celý už otevřený areál se bude stále měnit a to pořád k lepšímu, jak osobně předpokládám a pevně věřím. A také proto, že dohledáte, jak se na toto místo dopravit, či jak se předem i objednat na prohlídku.
Nám se zadařilo, protože bočním vchodem z obchodního centra jsme se dostali na zavěšenou lávku pro pěší, která vám umožní sjet k železniční stanici Ostrava střed a pořád ve stejném směru pak dojedete až na místo samé, pěšky by to bylo takových 10 minut. Jinak před areálem pece č.1 zastavují tramvaje jedoucí na Vítkovice. Zastávka se jmenuje „důl Hlubina“ a jede tu linka 1, 2, 6 a 13, které projíždí ulicí Místeckou. Ale pozor zatím nenápadné označení, modrou plachtou s nápisy, že to je ono.

DSC_0110_9478 paní průvodkyně nás už brzy pustí do areálu DSC_0097_9465 takový průmyslový záběr
DSC_0143_9509 jsme pod skipem, který vozil do vrcholu pece suroviny k tavbě, a nyní tam vyveze platící zvědavce
A pak jsme už jen chvíli počkali na našeho průvodce, v našem případě mladou průvodkyni s bílou helmou a čekající se žlutými helmami si to pak mohli pořádně užít. Informace po ostravsky „kratke“ , ale výstižné a hlavně věcné. Popis činností havířů i hutníků spojený s historií daného místa. Po tomto výkladu se dá pochopit um těch, co přišli na to jak vyrobit železo, ale i pochopíte tu dřinu a rizika, kterou to sebou neslo.
Ale samotný zážitek přináší pohled na obrovské ocelové konstrukce, spleti trubek a mohutnost vlastní pece. Zásluhou nadšenců, z nichž asi nejvíce přináleží panu Světlíkovi, otce myšlenky na zachování tohoto areálu jako technické památky a architektovi Pleskotovi, kteří to vše táhnou morálně i fyzicky. Významně propagují budoucnost, lobují a i přímo ze svého financují, jak jsme se od nadšené a zapálené průvodkyně dozvěděli.

DSC_0145_9511 a měli jsme na co koukat, jsme na výšce kolem 40 m DSC_0150_9516 pak se šlo po schodech výš k vrcholu

No a po výkladu ve velíně, kde je k dispozici poslední modernizované ovládací zařízení z roku 1988, se také předvádí moderní vizualizace výroby železa. Po tomto výkladu se dá vše pochopit a následně pak lépe vnímat vlastní výklad na jednotlivých zastaveních po trase prohlídky. Zážitkem, pro malé i dospělé, pak je jízda skipem až k vrcholu pece, a po výšlapu až na vrchol pece to pak je rozhled po krajině, který právě v den naší návštěvy stál za to. Pohled z plošiny ve výšce 65 m byl úchvatný a mohu jen doporučit, ale pozor jen za krásného počasí. Vidíte panorama Beskyd s Lysou horou, vidíte „čmoudíky“ nad provozovanými fabrikami Vítkovic a vidíte centrum Ostravy.

DSC_0157_9523 pak se šlo po schodech výš k vrcholu DSC_0192_9557 a tady je důkaz, jede se kolem nádraží Ostrava střed

A co dodat na závěr této exkurze do světa techniky. Ano vybrali jste krásnou žlutou na bezpečnostní helmy, na ochranné zábradlí podél procházené trasy. Kontrast žluté a zrezivělého kovu, či obnovené kovově tmavé barvy je na každé fotografii pořízené při prohlídce prostě parádní.

DSC_0089_9457 těžní věž dolu nově natřená DSC_0182_9548 pohled na vrchol skipovací dráhy

A z letáku, který je k dispozici na již zmíněném webu už jen tuto stručnou informaci :
VYSOKÁ PEC Č. 1 – byla otevřena poprvé dne 20. 3. 2012
Tato nejstarší dáma představí proces výroby železa. Její výška je 64 m, denně vyrobila v průměru od 950 do 1250 t surového železa a v provozu byla od roku 1911 do roku 1998.
Naučná stezka po vysoké peci vás provede cestou, kudy dříve procházely su¬roviny a samotný technologický tok výroby. Skipovým výtahem se dostanete až do místa vsázky, tzv. tlamy pece, která se kdysi plnila koksem, železnou rudou, vápencem a dalšími příměsmi. Odvážlivci se budou moci dostat o něco výš – až na samotný vrchol pece, odkud vám hrdý monument umožní oprav¬du netradiční pohled na město Ostravu a Beskydy. Na zpáteční cestě dolů pak nahlédnete do tajemného nitra pece, kde teplota v minulosti přesahova¬la 1500 stupňů Celsia, dále se zastavíte na odlévací plošině a navštívíte i ří¬dící centrum vysoké pece, tzv. velín, odkud byl celý proces tavby železa řízen.

Z prohlídky jsme odjížděli spokojení do centra, pak se projeli na ostravský hrad a podél Ostravice až do míst, kde je památník sovětům, kteří osvobozovali Ostravu. Odtud jsme odbočili k nádraží a navečer jsme zase byli doma v Olomouci.

A teď jako pokaždé, koukněte se na to, co můžete také uvidět, a co to s vámi udělá, když si vzpomenete na básně od Petra Bezruče.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.