Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Počasí bude slunečné s inverzí, hlásí media. Takže co takhle se podívat do Maďarských termálů? A bylo ujednáno a jelo se. V pátek v 7.00 výjezd z Olomouce, 10.00 hodin již naloženi v teplých vodách termálního areálu v Mosonmagyarovaru, což je 26 km od Bratislavy a s jízdou po dálnici, a to po zakoupení  7 denní dálniční známku pro Slovensko za 200 Kč. Celkem to bylo ujetých 270 km. Takže ještě pohodový, bezpečný a rychlý přesun.

DSC_0977_2789 vstup do Campingu Termal AQUA v Mosonmagyarovaru      DSC_0981_2792 jeden z pohledu na bazeny s termální vodou

O tom, že je to tady zajímavé, jsem se již zmínil v jiném svém příspěvku. Mohu jen zopakovat, že je velice výhodné se ubytovat v termálcampu, protože platíte za pobyt a máte v ceně i vstup do bazénu, které jsou jen přes branku mezi areálem hotelu s campem a vlastním areálem.

V listopadu již bylo celodenní vstupné 10 eur na osobu. Když sdělím, že jsme za noc platili za své autíčko a dvě osoby 32 eur a k tomu jsme si přikoupili snídani, ala bufet dokonale rozmatinou a vydatnou, za 3 eura pro osobu, a byly jsme na bazénech jak celý pátek do 19.00 hodin, tak i do 13.00 hodin druhý den, je tento způsob přebývání v termálcampu velmi efektivní a mohu jen doporučit. Přejít i v chladnu mezi „autíčkem“ a teplou vodou bazénů se dalo překonat v županu a ručníkem za krkem. Ale dá se to i vylepšit teplákovou soupravou pod županem, jak jsme to viděli u některých Rakušanů. Večer, to je po 19.00 hodině si v autíčku pustíte topení a jde se na slastnou večeři do Maďarské stylové hospůdky, kterých je v tomto městě nespočet. V pátek listopadového večera bylo všude prázdno, ale pak jsme narazili na hospůdku, kde byla rodinná oslava i s hudbou a my mohli usednout a labužnicky vychutnávat Maďaskou kuchyni a jejich hutné domácí červené vínečko. Přitom jsme poslouchali libozvučné lidovky a či populární světové písničky.

V sobotu ve 14.00 jsme uhradili za pobyt v campu a během 90 minut po 96 km jsme byli v u bran autocempu v Bukfurdo, což je směrem na Sopron a jede se pres město Csorna.

5f9c7131 vjezd do campu v Bukfurdo, snímek z webové galerie campu DSC_0343_01 hlavní bazén s termální vodou, jen pro sezení a klábosení

Zcela nové silnice s vyloučením kamionové dopravy ve směru na Szombathely. Pak jízda zkratkami pravou Maďarskou rovinou, kde je spousta upozorňujích značek na lesní zvěř a příkopy kolem lesa jsou přeryty divokými kanci.  V 16.00 jsme už měli vybráno místo v nádherném a poloprázdném autocampu, po nahlášení dat z pasu jsme obdrželi bumážku s číslem naší pozice, kterou jsme si nejdříve mohli jít vybrat, ale také digitální náramek, který nám umožnil hned po přestrojení do plavek a županů vstup do lázeňského areálu. Po samozřejmém podchlazení s „přeběhu“ mezi autíčkem a teplou vodou bazénů jsme již usedli do termálních a léčivých vod. Jakmile jsme se nahřáli tak jsme si to tady prošli, abychom seznali co je zde nového. A je toho hodně. Vstupné je 2500 forintů při vyhlášeném kurzu 300 forintů za Euro. Pak je tu možno zaplatit přílatek za saunový a relaxační areál 1.500 forintů na den. Co vše si zakoupíte, to je vloženo do digitálního náramku a pak už jen procházíte a koukáte na zcela nový areál jídelny, nový vstup, nové odpočívárny. Protože jsem si zakoupili jen jednu noc, měli jsme v ceně 8.600 forintů na dvě osoby zajištěno přenocování ve svém autíčku a vstup na bazény od okamžiku příjezdu do 18.00 hodiny, kdy se zavíralo a pak ráno, pro nás v neděli, od 8.30 do 12.00 hodin. Toho jsme také plně využili a bylo tak primovní, že lze opět jen doporučit. Ve 13.00 hodin jsme opustili komplex lázní v Bukfurdo a jeli jsme podle automapy směrem na Sopron. V obci Lovo jsme odbočili na Fertoszentimiklos, což je předměstí obce Fertod a to je už velmi blízko hranicím s Rakouskem. Po cestě, v nám dosud neznámé obci Rojtokmuzsaj, jsme narazili na informační tabuli, že je zde zámecký hotel. Tak proč se tam nepodívat. No bylo to pořádné překvapení.

91b014f1 podzimní nálada, kterou jsme spatřili také, snímek z webových stránek hotelu 0655fa90 hotelový bazén, snímek z webových stránek hotelu

Oplocený areál byl náhodou otevřený, a tak jsme drze vešli s tím, že si to prohlédneme. Protože už při zjištění, že to tu je vskutku krásně opravené od roku 1999, tak  jsme nemohli odolat. Potkali jsme se livrejovaným recepčním, který nám ochotně povolil vstoupit do restaurace. To co jsme na chodbách spatřili nás dostávalo do doby velké slávy meziválečného období, protože na starobylých fotkách jsme mohli prohlížet i knížecí či umělecké osobnosti tehdejší Evropy. Ale i současnost ukazovala jména z francouzských filmů, evropského sportu a tak podobně. Prostě bylo nám hned zřejmé, že jsme tady jen obyčejnými zvědavci, co si to tu užít nemohou. A k tomu využití tu toho měli hodně i vlastní tenisové kurty venkovní bazén, vnitřní krytý bazén a jiné nádherné zátiší rozsáhlého parku, včetně dětského hřiště.  Nefotil jsem, ale když jsme si to vše obešli, brána, kterou jsme do areálu vstoupili, byla zavřená. Ale hrdě jsme se k ní přiblížili a bylo nám povoleno odejít tím livrejovaným recepčním s culíkem, co byl určitě pravým černovalsým Maďarem, který uměl nejen svou rodnou řeč, ale i Francouzsky, Anglicky a smaozřejmě Německy, ale který nás stále sledoval. No pak jsme už jen zastavili v obci Fertod, aby jsme si dali k obědu poslední Maďarské jídlo a nahlédli, co je nového na zámku Esterházy, kde jsme se už jednou, taky náhodou objevili v roce 2010. Pak jsme projeli zkratkou přes Rakousko od Pamhagenu přes Andau zpět do Mosonnmagyarovaru a následně již známou dálniční trasou až do té naší Olomouce. Tato zkratka byla lepší než cestou do Bukfurdo, bylo to jen 87 km.   Takže žádné velké rozdíly mezi cestou tam či zpět. Za ty tři dny jsme ujeli 665 km a jsme opět velmi nakloněni léčebným pobytům v termálních lázních Maďarska.  A kdo nevěří, tak může nahlédnout do reklamních prospektů, které jsou už běžně dostupné na webových stránkách.

Takže  první web je www.tha.hu pro termalcamping v Mosonmagyarovaru. druhý web je www.bukfurdo.hu pro termální lázně v Bukfurdo a najdete tam i podmínky pro autocamping. Z překvapením po zastavení v zámeckém  hotelu Schloos Szidonia se můžete podívat na web www.szidonia.hu . No a těmtito odkaźy mé povídání a typ na krásný výlet končím. V galerii tentokrát jsou fotky pořízené v době našich předchozích návštěv a fotky převzaté z webových stránek.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.