Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Dopoledne v La Palmě a cesta do Valldemosy

Den na výletě do Velldemosy s prohlídkou katedrály v La Palmě.

 A bylo 9.00 hodin a naše výprava nasedá do přistaveného autobusu a vyráží nejdříve pro povinné turistické průvodce se španělskou licenční vysačkou bez níž by česká cestovka nemohla na Mallorce působit.

Nejdříve se povídalo o katedrále, která byla postavena na uctění pomoci panenky Marie, když španělský král Jakub I ve velké bouři prosil panenku Marii o záchranu a sliboval, že když pomůže, nechá ji postavit chrám. A bouře, jak už to bývá ustala a král postavil na místě kde stávala arabská mešita, kterou dal samozřejmě zbourat, nový překrásný chrám o třech lodích v délce 127 m, šířce 59 m  a výšce 44 m.

DSC_0647 Celkový pohled na Katedrálu v La Palma      DSC_0664 Katedrála světla je název odvozený od prosvětlení rozetovými okny.

  Ale v roce 1851 chrám pobořilo zemětřesení a musel být opraven. Na opravy byl přizván z Barcelony umělec Gaudí. Když se mu podařilo místní malorčany proti sobě poštvat svým dílem, svou práci nedokončil a dodnes se čeká i na to, že překrásný baldachýn, na kterém není zobrazení či symbolika panenky Marie, jíž je chrám zasvěcen, bude řádně zavěšen. Stále to je původní provizorní provedení.  Gaudí si totiž dovolil použít symboliku a tak tam umístil Krista. Když pak protestovaly i proti jiným jeho počinům, tak ho to již s místními přestalo bavit stále se jen přít a dohadovat, tak z Mallorky odešel a zůstal nedokončený i tento baldachýn, který je zavěšen jen provizorně a nyní se čeká kdy možná i spadne.

DSC_0670 A to jsou výsleky práce samotného Gaudího, který zde pracoval po velkém zemětřesení v roce 1851.      DSC_0685 Kazatelna a rekonstrukce lavic

 Katedrále se říká i katedrála světla a nám se poštěstilo i to, že když jsme do ní jako první autobusová výprava vstoupili, slunce procházející údajně největší okenní rozetou, kouzlilo velmi zajímavou a odzbrojující atmosféru tohoto mohutného prostoru.

Když jsme pak po této prohlídce a zajímavém výkladu dostali čas na volnou procházku po historickém centru, tak jsme to vzali tam, kde jsme den před tím nezašli. A viděli jsme zase něco nového a samozřejmě zajímavého. Konec hradebního opevnění, nádhernou alej s mramorovým širokým chodníkem, který se po opětovném odpoledním slejváku proměnil v jednu vodní plochu.

DSC_0690 Stavba Sa Llotja      DSC_0699 Opavńovací kanál, kde po slejváku tekla i voda

 Ale také nás tento vybraný směr dovedl náhodně i do místní tržnice, kde jsme si prohlédli na pultu mořské potvory a ryby všech velikostí, barev a tvarů.

DSC_0703 prodej ryb a jiných mořských tvorů      DSC_0705 prodej ryb a jiných mořských tvorů

 Po poledni jsme vyrazili na výlet do nejkrásnější vesnice Valldemosa, kde v kartuziánském klášteře prožil, a tvořil Frederik Chopen a jeho milenka G´Sandová. On zde napsal skladbu „Mezi kapkami deště“ a ona zase „Zimu na Mallorce“.

DSC_0712 Klášter ve Valldemose      DSC_0722 jsme v lékárně kláštera

 V klášteře nouzově přebývali v místnostech bývalých mnišských cel, kde oba tvořili.

DSC_0736 na zahráce kde bydleli Schopen a Sandová      DSC_0737 Vybavení mnišské cely

 Po zhlednutí deštěm skropené vesnice, kde se narodila v domě číslo 5 i svatá Clára, jejíž socha byla mezi jinými i umístěna na katedrále v La Palmě.

DSC_0749 Pohled na výstavbu Valldemosy      DSC_0769 Drobná květinová výzdoba v uličkách Valldemosy

 Uličky s kamennými domy měli jednu typickou vlastnost. Na každém vchodu byla keramická dlaždice se svatým obrázkem, na každém malebném domku s okrově zbarveného kamene byly na zdech zavěšeny květináče s kytkami. Procházení uličkami po dešti bylo krásné a nutilo ke stálému pořizování snímků.

DSC_0768 Drobná květinová výzdoba v uličkách Valldemosy      DSC_0759 V uličkách Valldemosy

 Z této vesnice jsme pak vyrazily směrem na vesnici Deia, kde jsou nejdražší nemovitosti, a kde se o této vesnici říká, že to nejkrásnější vesnice na Mallorce a kde kdo něco v umění znamená, tak zde musí mít dům, takže i Charli Chaplin se zajímal o koupi a pak, protože i pro něj byla koupě drahá, tak si to rozmyslel.

DSC_0781 rychlý pohled na vesnici Deia

 Po zpomaleném projetí této vesnice jsme se zastavili na vyhlídce u bývalého paláce, který si pořídil obdivovatel Mallorky šlechtic Ludvík Salvátor Toskánský. Byl to šlechtic, který zajistil zaměření všech zálivů na tomto ostrově, pořídil jeho mapy a byl velkým místním mecenášem. Výhled při tomto zastavení se nám nabídl na pobřeží a tak zvané mořské oko a ale také na zamračené pohledy na pobřeží.

DSC_0774 Jedno ze sídla salvádora      DSC_0771 Pohled na rybí oko

  Pak už jsme jen jeli přes městečko Soller, kde byla pořízena kvůli dopravě citronů z okolních svahů úzkorozchodná železnice do přístavu a stala se dnes turistickou atrakcí, ale také byla spojena až do města La Palma s tím, že se jede víceméně v tunelech, takže pak není téměř  co obdivovat. Při výjíždění z města Soller se dá jet placeným tunelem, což představuje 18 km, ale i po původní cestě přes pohoří, což představuje 25 km do města La Palma. Takže se jelo tunelem, který byl dosti dlouhý na to, aby bylo splněno přání průvodkyně, která měla na nás připravenu malou hříčku na ukrácení času.

 Prý co si budeme přát, když si po zajetí do tunelu dáme ruce nad hlavu. Po vyjetí bylo téměř všem přání splněno, protože si už přáli dát ruce zase dolů, tak je totiž ten tunel dlouhý.

 No a to je konec výletu, ale i konec pobytu na ostrově La Palma, který byl od 25. května do 6. června spojen s počasím plném zvratů a na danou dobu byl dosti deštivý, ale pro turistiku postačující. Vyšlo to 50/50. Zpočátku pečící slunce, pak dopoledne a večer modrá obloha, která se po poledni měnila v oblohu černou, která spustila pořádný slejvák, který ale vždy ustal a na večer se proměnil v deštík až pak přinesl krásné mraky a pohledy na rudě zapadající slunce.
Pro více inspirací na výlety se podívejte také na jiné nejlepší atrakce na Mallorce
 A kde že jsme se to vlastně na tomto výletě pohybovali ? To je hned zřejmé pohledem do mapky se schématem míst, která jsme zhlédli a o kterém bylo toto krátké povídání a poznámky.

snimek7

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.