Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Cestou na vrcholek San Salvador

Výlet s cílem San Salvador.

 A opět je tu devátá hodina a sedmý den dovolené na ostrově Mallorka. Tentokrát není počasí jaké by se na tomto ostrově mělo opakovat často, ale je to začátek června, kdy se to dá předpokládat. Náš průvodce znalý tohoto ostrova nás ale veze tam, kde to v takovém počasí má být. Je to hospodářství Els Calderes, statek ze 16 století, připravený na návštěvy, které mají ukázat jak se v minulosti žilo, ale kde se i současně hospodaří jako v minulosti. Je to místo, které by se pro poznání života na ostrově Mallorka nemělo vynechat.

 Takže jsme viděli jak se tehdy pánům žilo a z čeho to vlastně i žili. Byly zde stáje z oslíky, býky, ovcemi, černými prasaty, kozami, slepicemi, krocany, ale i holuby.

DSC_0273

Vlastní kamenné stavení mělo dvě patra pro návštěvy, s místnostmi upravenými jako na zámku a ve třetím patře se pak i normálně žilo. Co bylo zajímavé, že měli v jedné budově od kaple, pokojů, po vinný sklep, velkou sýpku s uskladněnými plody sklizenými s okolních polností jako jsou mandle, kukuřice, obilí a jiné. Byly tady ale vystaveny i sbírky sklenic, nádob, zemědělských nástrojů, bylo tady prostě vše, s čím se muselo tehdy na takové velké usedlosti  hospodařit.

DSC_0314       DSC_0321

DSC_0363       DSC_0265

 Z této usedlosti nedaleko druhého největšího města Mallorky Monacor jsem se přesunuli do Porte Cristo.

DSC_0394       DSC_0399

 Odtud to pak bylo kousek do dračích jeskyní. Jedny z největších prostor, jaké jsem měl možnost vidět s velkou vodní plochou. Najednou nás vpustili ve 12 hodin asi kolem 700 lidí. Pořád se šlo kolem nádherných vápencových útvarů až se došlo do prostor, kde nás usadili, pak zhasli a na vodní ploše najížděly tři loďky osvětlené po obrysu lampičkami. Na jedné z nich hrály varhany, housle a violončelo klasickou, nádhernou hudbu, která do těchto prostor také zapadla.

DSC_0383       DSC_0386

 No pak se vyšlo ven a stálo tam tak 15 autobusů se zájezdy ze všech koutů světa. Pak přišla krátká zastávka v Proto Cristo, jen tak na focení okolních dojmů. No a pak se jelo na místo, které bylo překvapením od našeho vedoucího zájezdu. Byl to kopec nad rovinatou východní částí Mallorky se jménem San Salvador, s nadmořskou výškou 510 m. Samotný výjezd  a pak samozřejmě i sjezd byl zážitek sám o sobě.

DSC_0433       DSC_0418

 Výhledy, které nás čekaly byly úžasné i když nebylo počasí, které by na tomto místě mělo být. Ale být zde znamená mít přehled o tom, jak vlastně vypadá ostrov Mallorka. Byl to prostě zážitek.

 No a na závěr a pro zahřátí jsme byly odvezeni do okrajové části města Monakor, kde nás čekalo pozvání na štamprdli koňaku, a na ochutnávku dalších, která byla zcela zdarma. No těch chutí bylo nespočet, takže každý měl báječnou náladu a určitě dvě tři plácačky si koupil.

DSC_0439       DSC_0446

 K tomu ještě na památku z dovolené na nás čekala místní keramika a výrobky z olivového dřeva. Pak už jen převoz do jiného místa poblíž této napájecí stanice, do manufaktury na výrobu umělých perel Majoriky.

DSC_0453       DSC_0454

 No a pak už jen návrat po stejném dálničním úseku bez mostů, jen s kruhovými křižovatkami, ale se dvěma jízdními pruhy v každém směru. Ano opravdu další den končil, ale pak přišlo i závěrečné překvapení z nebe. Mraky jako kouzelným proutkem zmizely, vylezlo slunce a po večeři jsme se dočkali nádherného západu slunce při procházce po nábřeží.

DSC_0458       DSC_0472

 A kdeže jsme se to vlastně na tomto výletě pohybovali ? To je hned zřejmé pohledem do mapky se schématem míst, která jsme zhlédli a o kterém bylo toto krátké povídání a poznámky.

snimek5

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.