Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Cestou kolem Dunaje od Tullnu po Grein

Na poslední benzinové pumpě za Znojmem je potřeba si zakoupit dálniční známku za 245 Kč na 10 dnů a tím si vymezíte dobu pobytu a zajistíte klidný průběh přesunu, protože se chvíli jede po dálnici, chvíli zase po tříproudové silnici se značkou S a pak zase jen silnice. je hodně složité se v tom vyznat, takže ta známka se vyplatila. 

Ze Znojma jsme to brali směrem na Tulln, který jsem již jednou objevil mezi vybranými cyklotrasami z Vídně. A stálo to za to, protože nás čistota a květy v ulicích i zajímavá hrobka dokonale naladili na věci příští.

DSC_0218_3542 Interiér této rotundy                                          DSC_0232_3556 náměstí s pátečním trhem

 Z Tullnu vede silnic přímo kolem Dunaje k jejímu hornímu toku ve směru Linzi. Cestou jsme zahlédli hnědou tabulku s uvedením směru na Stif Gettweig – klášter nad Dunajem. Tak jsme tam odbočili a mohli se pokochat jak nádherou kláštera po jeho dokonalé rekonstrukci, tak pohledem do okolní podunajské krajiny.

DSC_0235_3559 na cestě po odbočení ke Stif Gettweig DSC_0262_3584 ještě jednou pohled na dominantu kláštera

 Následující zastavení bylo v malebném městečku Durnstein. Malebné bylo tak moc, že vjezd auty byl zakázán, ale cyklistů a těch co zaparkovali na placených parkovištích bylo takové množství, že to vypadalo jak v uličkách staré Prahy.  Pro místo bylo zajímavé to, že tu nabízeli jako trakci vše vyrobené z meruněk, jako kompoty, likéry a jiné meruňkové pochutiny. Zastavení mohu jen doporučit.

DSC_0298_3620 Na břehu Dunaje u zastávky vyhlídkové plavby po Dunaji DSC_0296_3618 součástí místního kláštera je i tato zajímavá kostelní věž

 Městečko se nachází na opačné straně Dunaje, kam jsme přejeli po starém ocelovém příhradovém silničním mostě. 

Další zastavení pak bylo v Melku, kde je ještě honosnější klášter. Ten jsem si jen mohli prohlédnout z venku, protože už bylo po jeho zavírací hodině, ale osvětlení tohoto skvostu v zapadajícím slunci bylo úžasné.

DSC_0323_3642 pohled na klášter z místní promenády DSC_0327_3646 náměstíčko s trhem a hudbou v Melku

 U města se nacházel i camp, kde jsme se ubytovali a ukončili toto putování kolem Dunaje. Navečer jsme sledovali  putování barevných mraků od bouřky, která procházela kolem. Samostatným zážitkem pak bylo i sledování lodí, které kolem proplouvaly.

Pobyt v campu se nahlásil na hospodě s možností ubytování. Jedinou složitostí bylo najít ten správný přístup do campu, protože byl přes kanál po provizorním mostě, a tak jsme pobloudili stejně jako skupina větších karavanvozů z Itálie.

DSC_0358_3669 Hospoda, kde se platí za pobyt v campu DSC_0351_3662 Na Dunajem se honí mraky před bouřkou

 Druhý den se pokračovalo ve směru  Grein. Ještě jsme odbočili k zámku Arstetten, kde popis v prospektu sděluje, že tady pobýval poslední Habsburský Rakousko-Uherský císař. Pak se jelo po silnici na pravém břehu Dunaje, která vede téměř na uravni řeky.

DSC_0363_3674 interiér kostela při zámku v Arestettnu DSC_0368_3679 a tohle je zámek v Arstettnu

Zastavili jsme se u velkého zdymadla u města Ybbs, projeli městem Grein, kde bylo nábřeží ceké v rekonstrukci a kde cesta kolem Dunaje byla přerušena ze zdravotních důvodů a musel jsem nečekaně odbočit do Česka.

DSC_0373_3684 velká zdymadla na Dunaji DSC_0375_3686 a tohle je krajina se silnicí podél pravého břehu Dunaje

Jízda po dálnici do Linze a pak do Kaplice a českého Krumlova byla rychlá a hladká po nádherných komunikacích a nádhernou krajinou. Po ošetření jsem se toutéž cestou vrátil na dálnic do Linze. Jak to bylo dál bude v samostatném článku o jezerech v Horním Rakousku – přenádherném solnohradsku, které nabízí koupání, cykloturitiku, turistiku a jízdy na jezerních vodách.  V galerii s fotodokumentací si můžete prohlédnout to co lze také vidět, pokud by jste se na tuto trasu kolem Dunaje vydali. Musím podotknout, že celá trasa má zbudované cyklostestky a tak jsme potkávali i přetížená kola s přívěsy.

Ta byla dána stále kolem Dunaje podél jeho pravém břehu proti proudu řeky. Prvním ranním odbočením z dané trasy byla návštěva zámku Artestetten, kde sídlil za Rakouska Uherska nejčastěji poslední rakouskouherský císař a kde na stěně visel i list s podpisem našeho prezidenta Václava Havla, který toto místo navštívil.

 Jak se stupňovala bolest, tak se zmenšil počet zastavení. Ještě jsme zastavili u velkého zdymadla při městě Ybbs a pak jen projeli městem Grein.

 

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.