Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Cesta na jihozápad Mallorky

Druhý den zážitků na Mallorce

 Je devět hodin a autobus přesně v určenou dobu, to je v 9.00 zastavuje před hotelem Saga a s´Arénalu, aby nás vyvezl na druhý výletní den po jihozápadě ostrova do města Andratx a pak do pohoří Serra de Tramuntana.

První zastávkou hned po ránu je přepychová část La Palmy, Palmanova, která je asi 2 km od staré části města La Palma. Kotvily zde luxusní jachty bohaté smetánky ze Španělska, Německa a Británie, sem tam i z Malty, což se dalo rozpoznat podle vlajek na stožárech krásných motorových jachet.

DSC_0015    DSC_0007

DSC_0003    DSC_0011

 A aby majitelé měli kde na pevnině bydlet tak jim v této lokalitě postavili i apartmánové byty dobře hlídané a těžko přístupné. No ale zase jsme měli kliku a prošli jsme před 10.00 hodinou a viděli tyto skvostné výtvory, ale i jejich pohůnky, protože na molu byly jen obyčejné boty a přeci jen bylo dosti brzy na rekrejující se majitele jachet. Touto krátkou prohlídkou jsme zkrátili čas čekání na otevření Marinelandu, kde nám bylo povoleno za úplatu strávit krásné dopoledne. Po vstupu do parku jsme mohli prohlížet voliéry s krásnými papoušky, akvária s pěknými kousky lachtanů, rejnoků, žraloků ale i krásné plameňáky.

DSC_0032    DSC_0035

 Pak nás čekalo vystoupení vycvičených papoušků na pirátské lodi. Hned po tom se nám v obrovském renovovaném bazénu předvedli cvičení lachtani a delfíni. Co předváděli se líbilo a stálo to za to. Zejména pak zájezdové skupině školáků základní školy, kteří v různobarevném národním složení dotvářeli atmosféru zábavného programu. Randál to byl přenáramný, ale podbarvil prožívané zážitky.

DSC_0062    DSC_0074

Po skončení návštěvy v Marinelandu jsme už vyrazili do města Andratx, (čte se  Andrač), respektive do jeho přístavu. Malebné a moderní prostředí s restauracemi na břehu přístavu, kde už byly jen menší plachetnice a lodičky místních rybářů.

DSC_0096    DSC_0097

 Z tohoto malého městečka jsme dále vyrazily do vesnice Sant Elmo, kde jsme měli možnost si i zaplavat v průzračné vodě, která nás příjemně ochladila. Cesta k vesnici byla pořádně zakroucená vedoucí nahoru a dolů, proti nám nejelo mnoho aut  a vypadalo to, že jedeme do zapadlé části Mallorky. Ale to bylo jen zdání, které se změnilo ihned jak jsme sjížděli do vesnice, kde na jejím začátku bylo odstaveno na parkovištích značné množství aut.

DSC_0124    DSC_0114

 Hospůdky byly plné turistů mluvících převážně německy. Lákadlo na malé rybičky se salátem za 8,50 eur se po nahlídnutí změnilo v rychlé procitnutí, kde na jídelníčku příjemné hospůdky s nádherným výhledem byly ceny nad 18 eur za jedno pochutnáníčko z rybích specialit a pozor byly tady i jídla bez ceny, kterou určuje váha upravené rybí pochoutky. Takže nezbylo než po česky německým jazykem poděkovat.

V 15.00 hodin nás autobus opět v přesný čas odjezdu nabral na výlet po okružní silnici pohořím Serra de Tramuntana směrem k Ectelens, obci tak velké, že se tady nedalo ani odstavit autobus, takže jsme ji projeli až k úžasné vyhlídkové věži, dříve používané jako strážní věž proti krátkým nájezdníkům. Věži Torre des Verge se říkalo Talia.

DSC_0135    DSC_0136

 Tato je z roku 1579. Na věži se střídali hlídky dvou vojáků, když se blížilo nebezpečí zapálili oheň, který viděla sousední věž, takže než piráti dorazili na ostrov, už byli místní připraveni bojovat. Dnes tato věž je po rekonstrukci a může sloužit i jako měřidlo štíhlosti. To proto, že v malé místnůstce je žebřík do průlezu na jeho střechu, kdo neproleze, tak má nadmíru. Z našeho zájezdu to několik lidí vzdalo, jen málo nás pak prolezlo. V této odpolední době nás postihlo zatažení oblohy a mírné zkrápění. To nás pak pronásledovalo do další vesnice na cestě. Vesnici založili Arabové, vystavěli zde kamenné terasy a založili vinice, na kterých se pěstuje malveské červené, jedno z typických červených z Mallorky. V sobotu a neděli odpoledne se pořádají jeho degustace. Takže budete-li mít zájem o Mallorku pak si zapamatujte jméno vesnice Benyalbulfar, které této obci zůstalo po zakládajících arabech. Malá ale pěkná, okrově zabarvená stavení stála za krátkou prohlídku.

DSC_0151    DSC_0152

 Tady už se zkrápění proměnilo v trvalý letní déšť. Po cestě jsme viděli nádherné skalní vápencové masivy, které v jednom místě měly volně přístupné krápníky. Volně přístupné ale jen pro horolezce, pokud by se k nim spustili z vrchu. Tak strmé to tam bylo. Plno zeleně a moc krásné výhledy na mořské zálivy.

Když jsme vesnici opustili, tak už nám zbyla jen cesta zpět do La Palmy a do její části s´Arenal, kde jsme ubytováni a vždy připraveni na další denní výlety a kde taky už zase svítilo večerní sluníčko na zkropené chodníky a nový asfalt silnic mezi vysokými domy plné hotelů, obchodů a apartmánech bytů.

 A kdeže jsme se to vlastně na tomto výletě pohybovali ? To je hned zřejmé pohledem do mapky se schématem míst, která jsme zhlédli a o kterém bylo toto krátké povídání a poznámky.

snimek3_0

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.